ORLANDO, Φλόριντα – υπέρηχος ήταν συγκρίσιμη με CT στην ικανότητά του να διακρίνει μεταξύ των νεφρικών λίθων και άλλες αιτίες πόνο στα πλευρά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης.

«Ρουτίνας αξιοποίηση της CT ως απάντηση σπασμωδική για κάποιον που παρουσιάζουν οξεία κολικούς είναι ακατάλληλη, όχι μόνο για το κόστος αλλά και για την έκθεση σε ακτινοβολία», δήλωσε ο Μάρσαλ Λ. Stoller, MD, καθηγητής και αντιπρόεδρος της Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο.

Πιο σημαντικό, η μελέτη δείχνει ότι η χρήση υπερήχων δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην έκβαση των ασθενών, είπε ο Δρ Stoller.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν εδώ στην Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία 2014 Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση.

Μια πολυκεντρική μελέτη

Ο Δρ Stoller και οι συνεργάτες του σε 15 ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα διεξήγαγε μια τυχαιοποιημένη μελέτη, στην οποία ενήλικες ασθενείς που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με ύποπτα νεφρολιθίαση τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν point-of-care υπερηχογράφημα από περίπτωση έκτακτης ανάγκης γιατρό, το υπερηχογράφημα διενεργείται από ακτινολόγο, ή κοιλιακό CT. Πρόσθετες δοκιμές ήταν κατά την κρίση του ιατρού του κάθε ασθενούς.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίπτωση των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών διάγνωση εντός 30 ημερών από την απεικόνιση, η έκθεση αθροιστική ακτινοβολία, και το κόστος. Συνέχεια με λεπτομερείς, δομημένες συνεντεύξεις των ασθενών έγινε σε 3 έως 7 ημέρες, και πάλι από το 1, 3 και 6 μήνες.

Η συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ των ασθενών που έλαβαν CT ήταν 11,1%, έναντι 12,3% για τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα από ιατρό έκτακτης ανάγκης και 10,6% για εκείνους των οποίων υπερήχων σαρώσεις έγιναν από έναν ακτινολόγο. Οι διαφορές δεν ήταν σημαντικές.

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες – συμπεριλαμβανομένου κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος με ρήξη, πνευμονία με σήψη, σκωληκοειδίτιδα με ρήξη, φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου και νεφρική μυοκαρδίου, πυελονεφρίτιδα με ουρολοίμωξη, και η συστροφή των ωοθηκών με νέκρωση – συνέβησαν σε 5 από 908 ασθενείς (0,55%) αποδίδεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης- παθολόγος-εκτελούνται υπερηχογράφημα, 3 από 893 ασθενείς (0,34%) αποδίδεται σε ακτινολόγο-εκτελούνται υπερηχογράφημα, και 4 από 958 ασθενείς (0,42%) προορίζονται για CT.

Δεν αποτελεί έκπληξη, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα είχαν σημαντικά χαμηλότερες μέσες εκθέσεις σωρευτική ακτινοβολία, σε 10,5 mSv και 9,3 mSv για έκτακτης ανάγκης-ιατρό-ακτινολόγο-εκτελούνται υπερηχογράφημα, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 17 mSv για τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε CT ( P <.0001).

Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις επαναπροωθήσεις νοσοκομείο μετά το εξιτήριο, το μέσο σκορ πόνου, του πόνου του, ή μετά από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι ερευνητές διαπίστωσαν.

Μέσο κόστος απεικόνισης ήταν περίπου 33% έως 50% υψηλότερες για το CT (κατά μέσο όρο, $ 300) από ό, τι για το υπερηχογράφημα (150 δολάρια, αν γίνει από έναν παθολόγος έκτακτης ανάγκης, και $ 200, αν γίνει από έναν ακτινολόγο).

Οι ανησυχίες για την ακτινοβολία

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τμήμα επειγόντων περιστατικών οι γιατροί δεν χρειάζεται να φοβούνται λείπει διάγνωση των λίθων των νεφρών ή άλλων αιτίων οξείας πόνο εάν επιλέξουν υπερηχογράφημα πάνω CT ως αρχική μορφή απεικόνισης, είπε η Margaret Pearle, MD, PhD, καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Southwestern Medical Center στο Ντάλας και το Κέντρο για τον μεταβολισμό μεταλλικών στοιχείων και Κλινικής Έρευνας.

Και οι ασθενείς μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η πιθανότητα του να πάρει μια ακριβή διάγνωση είναι συγκρίσιμα, πρόσθεσε.

“Νομίζω ότι το θεσμικό μας όργανο, πιθανώς όπως και η πλειοψηφία των θεσμικών οργάνων, αν κάποιος έρχεται με οξύ πόνο στα πλευρά, η πρώτη δοκιμή είναι μια αξονική, αν και αρχίζουμε να δούμε λίγο την τάση για υπέρηχο,” ο Δρ Pearle είπε Medscape Medical News.

Η μετατόπιση φαίνεται να καθοδηγείται περισσότερο από ασθενή σε ασθενή και ιατρό ανησυχίες σχετικά με την έκθεση σε ακτινοβολία, παρά τις διοικητικές ανησυχίες για το κόστος, είπε.

«Υπάρχει τεράστια φόβος αυτή τη στιγμή, ιδίως από την πλευρά των ασθενών. Ακούνε ότι η έκθεση στην ακτινοβολία είναι κακό, και δεν [θέλουν να εκτεθούν]», είπε. “Νόσος Stone είναι μία από τις προϋποθέσεις που σχετίζεται με μελέτες επαναλαμβανόμενων απεικόνισης λόγω των επαναλαμβανόμενων συμπτωματικά επεισόδια.”

Ο Δρ Pearle δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Λόγω του κατακερματισμού και της έλλειψης συντονισμού της υγειονομικής περίθαλψης, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να επανειλημμένη έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία για το ίδιο επεισόδιο του πόνου, δήλωσε ο Δρ Stoller.

«Δεν είναι ασυνήθιστο στην κλινική μου ότι θα δείτε κάποιον στη δεκαετία του ’20 τους, έρχονται με 5 ή 6 ΑΤ από την περασμένη εβδομάδα ή 2. Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό της ακτινοβολίας», είπε.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Ο Δρ Stoller και ο Δρ Pearle δεν έχουν αναφέρει σχετικές οικονομικές σχέσεις.

Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία (AUA) 2014 Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση. Περίληψη PD4-03. Παρουσιάστηκε 16 Μάη του 2014.