Καλό θα είναι για τον σωστό δικό σας και δικό μας προγραμματισμό, καθώς και για να σας ενημερώσουν αν κάποια εξέταση χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν την εκτέλεση, να καλείτε στο τηλέφωνο 210 5757220 ώστε να σας κλείσουν ένα ραντεβού.
Έτσι μας βοηθάτε να σας εξυπηρετήσουμε άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία.
Σε κάποιους υπέρηχους, θα χρειαστεί να γίνει κάποια προετοιμασία από εσάς πριν την εξέταση σας, όπως κάποια νηστεία, δηλαδή να μην έχετε φάει κάποιες ώρες πριν ή να έχετε πιει νερά ώστε να είναι γεμάτη η κύστη. Σε κάθε περίπτωση κλείνοντας το ραντεβού σας τηλεφωνικά, αναλόγως της εξέτασης σας θα σας ενημερώνουν, τι θα πρέπει να κάνετε.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο εξεταζόμενος ξαπλώνει κάτω από έναν ειδικό σαρωτή ο οποίος μετακινείται κατά μήκος του ασθενή ώστε να απεικονίσει ορισμένα σημεία ή και ολόκληρο το σώμα του. Ένας υπολογιστής συγκρίνει τα ευρήματα με αυτά από άτομα της ίδιας ηλικίας αλλά και νέα άτομα με τη μέγιστη οστική μάζα ώστε να υπολογίσει την αντοχή των οστών και την πιθανότητα κατάγματος. Η όλη διαδικασία διαρκεί 10-20 λεπτά.
Η εξέταση της οστικής πυκνότητας είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ασφαλής αφού η ακτινοβολία που λαμβάνει ο εξεταζόμενος με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ είναι μόλις το ένα δέκατο αυτής που λαμβάνει με την απλή ακτινογραφία θώρακος.
Η μαστογραφία αποτελεί την εξέταση που μας επιτρέπει την καλύτερη και σφαιρικότερη απεικόνιση της μορφολογίας , της δομής και των παθολογικών αλλοιώσεων του μαστού. Είναι ένα διαγνωστικό και προληπτικό τέστ με πολύ μεγάλη ευαισθησία και ακρίβεια που γίνεται με ειδικό μηχάνημα τον μαστογράφο, που μπορεί να είναι είτε αναλογικός (παλαιότερης τεχνολογίας), είτε ψηφιακός (σύγχρονης τεχνολογίας).
Η διαδικασία είναι απλή, ο κάθε μαστός χωριστά κάθε φορά τοποθετείται πιεζόμενος ανάμεσα σε 2 πλάκες, αυτό αυξάνει την διακριτική ικανότητα για την λήψη των ακτινογραφιών.
Ο γιατρός έπειτα λαμβάνει τις ακτινογραφίες των μαστών και διενεργεί διάγνωση σε αυτές, σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί περεταίρω ψηλάφηση του μαστού από τον γιατρό.
Συμβουλές για την εξέταση
• Είναι προτιμότερο να κάνουμε μαστογραφία μετά την έμμηνο ρύση, όταν οι μαστοί είναι λιγότερο ευαίσθητοι και η εξέταση λιγότερο επίπονη στην πίεση.
• Επίσης προτιμάται να φοράμε μπλούζα ή πουκάμισο ώστε να αφαιρεθεί μόνο το πάνω μέρος των ρούχων.
• Ακόμα να μην φοράμε κοσμήματα, κρέμα ή αποσμητικά στην περιοχή του στήθους και των μασχαλών.
Η μαστογραφία πρέπει να γίνεται ως προληπτική μέθοδος για πρώτη φορά στην ηλικία των 35 ετών και μετά τα 40 με συχνότητα μια φορά το χρόνο. Σε μικρότερες ηλικίες γίνεται εάν διαγνωστεί με την ψηλάφηση κάποια ανωμαλία στο μαστό ή προληπτικά εάν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια.
Ο συνδυασμός μαστογραφίας, ψηλάφησης και εξέτασης του μαστού υπερηχογραφικά καθιστούν μια ολοκληρωμένη και ασφαλή διάγνωση του καρκίνου του μαστού ή άλλης παθογένειας.
Παρόλα αυτά κάθε μήνα θα πρέπει όλες οι γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας να εκτελούν αυτοεξέταση του μαστού τους, μπορείτε να δείτε οδηγίες για το πως γίνεται στο παρακάτω βίντεο..